Zeilen Markermeer

Zeilen op het Markermeer is een bijzondere ervaring. Het Markermeer is ontstaan nadat de Houtribdijk gesloten werd als aanzet naar het droogleggen van de Markerwaard. De Markerwaard is uiteindelijk nooit drooggelegd en is nu een enorm meer van 700 vierkante kilometer. Het Markermeer is zo uitgestrekt dat bij het wegvaren uit de haven de andere kust niet te zien is.

Zeilen Markermeer de havens

Aan het Markermeer liggen bekende havens zoals Muiden, Volendam, Hoorn, Edam en Lelystad. De havens rond het Markermeer zijn vaak oude roemruchte havens die doordrenkt zijn van de VOC historie.

 

Zeilen Markermeer Volendam

Volendam staat bekend als de palinghaven van Nederland en als u de haven van Volendam binnenvaart, is de visafslag en de oude palingvloot direct zichtbaar. De visafslag is een erg populair uitje. De Dijk van Volendam wordt overdag overstroomd door touristen uit alle werelddelen, ’s avonds is het de plek om uit te gaan.

 

Zeilen Markermeer Hoorn

Een echte oude VOC stad waarbij de invloeden uit deze tijd nog volop zichtbaar zijn. Het Houten hoofd met zijn wachttoren, de havenmonding en de oude gevangenis geven de haven van Hoorn zijn unieke uitstraling. Op loopafstand is het bruisende centrum van Hoorn en het uitgaansgebied met de vele gezellige terrassen en kroegen.

 

Zeilen Markermeer Muiden

Forteiland Pampus, het Muiderslot, de zeesluis, café Ome Ko en de Koninklijke jachthaven (met het Koninklijke jacht de Groene Dreack) geven Muiden zijn karakteristieke havengevoel. Op korte afstand van Amsterdam is vanuit Muiden een groot aantal havens bereikbaar.

 

Zeilen Markermeer “het Paard van Marken”

Zeilend op het Markermeer kunt u hem niet missen, Nederlands meest gefotografeerde vuurtoren op het einde van de dijk van Marken. Aan vrijwel alle zijden omsloten door water, staat de helder witte vuurtoren het Paard van Marken al meer dan 300 jaar als betrouwbaar lichtbaken. De vuurtoren is een echt landmerk waar u werkelijk omheenzeilt.

 

Zeilen Markermeer dagtochten

Door het grote aantal havens aan het Markermeer is het mogelijk op een dagtocht meerdere havens te bezoeken. Ook een bezoek aan Forteiland Pampus behoort tot de mogelijkheden.

 

Zeilen Markermeer meerdaagse tochten

Op meerdaagse tochten is het mogelijk op het Markermeer diverse havens te bezoeken of als uitvalsbasis te gebruiken voor een tocht naar het IJsselmeer of zelfs de waddenzee.