Zeilen met de bruine vloot: ontdek Nederland op historische schepen

Het zeilen op historische schepen, vaak aangeduid als de ‘bruine vloot’, is een van de meest authentieke en avontuurlijke manieren om de Nederlandse wateren te verkennen. Van het IJsselmeer tot de Waddenzee en van de Friese Meren tot de Zeeuwse wateren, de mogelijkheden zijn eindeloos. In deze blog duiken we dieper in de wereld van het zeilen met de bruine vloot.

Waarom kiezen voor de bruine vloot?

De term ‘bruine vloot’ komt van de traditioneel bruin gekleurde zeilen van deze historische schepen. Maar het gaat niet alleen om de kleur; het is de hele ervaring die telt. De schepen, zoals tjalken, klippers en aken, zijn vaak meer dan een eeuw oud en ademen geschiedenis. Hierdoor krijgt je zeiltocht een extra dimensie die modernere jachten simpelweg niet kunnen bieden.

Geschikt voor diverse groepen en gelegenheden

Of je nu een familieweekend plant, een bedrijfsuitje organiseert, of gewoon een dagje uit wilt met vrienden, zeilen bruine vloot biedt voor ieder wat wils. De schepen zijn uitgerust met slaapplaatsen en vaak ook een uitgebreide keuken, wat de reis comfortabel en huiselijk maakt. Sommige schepen bieden zelfs catering aan, voor diegenen die liever niet zelf koken.

Actief deelnemen aan het zeilen bruine vloot

Wat het zeilen met de bruine vloot uniek maakt, is de mogelijkheid om actief deel te nemen. De bemanning leert je graag de basis van het zeilen en je kunt meehelpen met bijvoorbeeld het hijsen van de zeilen of het sturen van het schip. Dit maakt het niet alleen een relaxte, maar ook een interactieve ervaring.

 Tips voor toeristische uitjes in de omgeving

Als je bijvoorbeeld vanuit een haven aan het IJsselmeer vertrekt, mag een bezoek aan steden zoals Volendam of Hoorn zeker niet ontbreken. Ben je in de buurt van de Waddenzee? Overweeg dan een stop op een van de prachtige Waddeneilanden. Ieder vaargebied heeft zijn eigen charmes en bezienswaardigheden, waardoor elke zeiltocht uniek is.

Hoe boek je een zeiltocht met de bruine vloot?

Het boeken van een zeiltocht is nog nooit zo eenvoudig geweest. Op zeilklippers.nl kun je gemakkelijk zoeken op afvaarthavens, vaargebieden en het maximale aantal personen aan boord. Binnen een minuut vraag je een offerte aan en maak je kennis met de bemanning van het door jou gekozen schip.